Historisk indblik om de levende lys

Levende lys blev anvendt af af De Gamle Egypterne 3000 år f.kr. Faktisk melder historien, at stearinlys (levende lys) er blevet anvendt i mere end 5000 år til at belyse hjemmet og til fester. Egypterne brugte fakler, som blev gennemvædet af animalsk fedt (talg), som havde en relativ høj brændetid. De levende lys havde dengang ingen væge – som det kendes fra traditionelle stearinlys idag.

Væggede stearinlys

Senere kom stearinlyset med væge – og her var Egypterne også nogle af de første. Egypterne brugte sammenrullet papyrus (skrivemateriale), som gentagende gange blev dyppet i smeltet talg eller bivoks. Stearinlysene blev, foruden at anvende dem til hjemmet, også anvendt til religiøse ceremonier.

Historikere har fundet beviser for, at mange andre civilisationer fremstillede stearinlys ved at anvende planter og insekter. Kinesiske stearinlys blev fremstillet ved at sammenrulle papirrør, og anvendte rullet rispapir som væge. Voksen blev lavet af insekter, kombineret med frø. I Japan blev stearinlys fremstillet af nødder, mens i Indien, blev stearinlys (voksen) fremstillet ved kogning af frugten fra cinnamon-træet (kanaltræet).

Levende lys spillede en vigtig rolle i religiøse ceremonier. Bl.a. i Hanukkah, den jødiske “Festival of Lights” – som centrerede sig om levende lys, helt tilbage til 165 f.kr. Der er flere bibelske henvisninger til stearinlys, hvor kejseren Konstantin, bl.a. opfordrede til brugen af levende lys til en påsketjeneste i det 4. århundrede.

Middelalderen

De fleste vestlige kulturer anvendte primært talg til at fremstille stearinlys. En væsentlig forbedring til stearinlys, kom i takt med bivoksens introduktion i Europa. Bivoks brændte mere rent – uden en sodende flamme. En anden forbedring var lugten, hvor talg kunne fremskynde en fæl, modbydelig og skarp lugt – dette var ikke tilfældet ved bivoks. Bivoks var dog et dyrt materiale, og blev derfor mest anvendt ved kirkelige ceremonier og velhavende, som også brugte det i hjemmet.

Stearinlys af talg var en meget almindelige del af husstanden for europærer i det 13. århundrede. Lysstøberne var flyttet fra noget man fremstillede i husstandens køkken, til at have dedikerede lysstøbere, som producerede dem i salgsøjemed.

Hvalfangst

Hvalfangst, som i det 18. århundrede blev mere og mere populært, ændrede måden stearinlys blev fremstillet på. Fra at benytte talg og bivoks, kunne man ved at krystallisere kaskelothvalen olie, udvinde et rastprodukt, som var meget anvendeligt til fremstillingen af stearinlys. Ligesom bivoks, havde olien ikke en modbydelig lugt under brænding, og tilmed brændte stearinlys fremstillet af hval-olie, en klare farve. Materialet var hårdere, som var et af de store problemer med bivoks, som kunne få stearinlysene til bøje i varme sommerdage.

Det 18. århundrede

Den franske kemiker, Michel Eugene Chevreul, opdagede hvordan man udvinde stearinsyre fra animalsk fedtsyre, hvilket førte til stearin-voks. Voksen var fast, slidstærkt og brændte rent. Stearinlys bliver i det 19. århundrede meget populært i Europa.
I 1834 opfinder Joseph Morgan en maskine, som ved brugen af en cylinder og et stempel, kan masseproducere stearinlys.

I 1850’erne bliver paraffin-materialet udvindet. Kemikere blev klogere på, hvordan den substans, som opstod under udvindelsen af olie, effektivt kunne adskilles og forfines fra det øvrige rastprodukt. En blålig/hvidlig farve, som var lugtfri, var et gennembrud for stearinlys-industrien, fordi det brændte rent, kontinuerligt, og var økonomisk kontra de andre metoder og materialer. Der var dog en ulempe, og det var det lave smeltepunkt. Det blev dog hurtigt løst, ved at tilsætte et hårdere stearinsyre.

Introduktionen af glædepæren i året 1879, fik dog stearinlysens popularitet til at falde drastisk.

Det 20. århundrede

Stearinlys steg dog i popularitet i det 20. århundrede, i takt med forøget vækst på det amerikanske olieraffinering. Hermed blev et stort lager af paraffin-materialet opmagasineret, som fik prisen på stearinlys til at falde yderligere. Populariteten af ​​stearinlys ligget stabilt indtil midten af ​​1980’erne, hvor interessen for stearinlys som dekorative elementer, humør-sættere og gaver begyndte at stige markant. Stearinlys var pludselig tilgængelig i en bred vifte af størrelser, former og farver, og forbrugernes interesse for duftende stearinlys begyndte at eskalere.

Dagens stearinlys

Stearinlys er kommet langt siden dens første fremstilling og brug. Selv om det ikke længere menneskets vigtigste kilde til lys, fortsætter stearinlys med at vokse i popularitet og brug. I dag anvendes stearinlys til fester, romantik, dulme sanserne, definere ceremoni, og dekorationer til hjemmet – en varm og dejlig glød til en festlig begivenhed eller til hjemmet.

Ved Ejstrup Lys fremstiller vi vores stearinlys af paraffin eller stearin. Vores brede udvalg kan ses her: stearinlys